Fraude met tikkie herkennen

Dashboard mockup

Wie kent Tikkie niet? Met een Tikkie stuurt u een online betaalverzoek naar iemand in uw telefoonlijst. Diegene kan op een link klikken en het gevraagde bedrag aan u overmaken. Helaas zijn er oplichters die de app nabouwen. Als iemand de vervalste Tikkie-app gebruikt, wordt het geld naar de oplichters overgemaakt in plaats van naar u.

Door de samenwerking tussen Tikkie, WhatsApp en Marktplaats wordt het steeds makkelijker voor oplichters om geld te stelen. Een veelvoorkomende Tikkie-truc is dat verkopers op Marktplaats worden benaderd door criminelen die zich voordoen als koper. De oplichters sturen een link die lijkt op het webadres van betaalapp Tikkie en vragen de verkopers om 1 cent over te maken. Deze link leidt naar een nepwebsite, waar de oplichter toegang krijgt tot het rekeningnummer van de verkoper. Jaarlijks worden duizenden mensen slachtoffer van deze vorm van oplichting.

Bent u toch slachtoffer van fraude via een Tikkie?

Weet dat u niet de enige bent, want fraude via Tikkie komt steeds vaker voor. Achter dit soort oplichting schuilen grote criminele organisaties die goed weten wat ze doen. Het is niets om je voor te schamen als u slachtoffer bent geworden.

Wat kunt u doen als u slachtoffer van Tikkiefraude bent geworden?

1. Breng zo snel mogelijk uw bank op de hoogte als u denkt dat u bent opgelicht.

2. Leg alle communicatie met de dader vast, zoals WhatsApp-berichten, e-mails en berichten via Marktplaats. Dit kan helpen om via uw bank een schadevergoeding te regelen.

3. Doe aangifte bij de politie. Met uw aangifte kan de politie de dader proberen te vinden.

4. Neem contact op met de Fraudehelpdesk. Hier kunt u een melding maken van de oplichting en advies vragen. Zij verwijzen u door naar de juiste hulporganisatie.

Herken fraude, voorkom fraude!

Ander nieuws

Mockup

Vacature: Adviseur verzekeringen binnendienst (32-40 uur)

Graag aan de slag bij een groeiend bedrijf?
Lees meer
Mockup

Geen vroegpensioen? Dit zijn uw opties!

Goed nieuws voor mensen in zware beroepen: een nieuw akkoord tussen werkgevers, werknemers en het kabinet stelt sommigen in staat om tot [...]
Lees meer
Mockup

Hypotheekgarantie stijgt in 2025 naar € 450.000.

Per 1 januari 2025 wordt de grens voor het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) verhoogd naar € 450.000 [...]
Lees meer