Frauderisico verkleinen en verzekeren

Wanneer wil je een huis kopen?
Type of Service
1 / 6
Hoe wil je geholpen worden?
Contact Details
2 / 6
Koop je alleen of samen?
Written Content
3 / 6
4 / 6
Illustrations & Photography
Vertel wat meer over jezelf!
Please enter your name
Please enter a phone number
Heb je al een aankoopmakelaar?
Project Bracket
5 / 6
Confirm Submission.

Thanks for taking the time to complete this form.
Please enter your email below and we will be in contact within 24 hours.

Confirmation
6 / 6
What's your best contact email?
Thanks! I have received your form submission, I'll get back to you shortly!
Oops! Something went wrong while submitting the form
Dashboard mockup

Uit een recent onderzoek van Allianz blijkt dat een groot deel van de Nederlandse bedrijven in het afgelopen jaar schade heeft geleden door fraude. In 56% van de gevallen betrof het interne fraude. Hoe kunt u ervoor zorgen dat uw medewerkers niet in de fout gaan, wat moet u doen bij een vermoeden van fraude, en is het mogelijk om de schade te verzekeren?

Bedrijven beschouwen fraude als een groeiend risico, maar zijn tegelijkertijd tevreden over de genomen maatregelen en de bescherming die zij hebben opgebouwd. Dit gevoel van veiligheid is echter niet volledig gerechtvaardigd. Zo heeft 69 procent van de bedrijven in de afgelopen twee jaar te maken gehad met fraudepogingen. De financiële schade kan aanzienlijk zijn: in 55% van de gevallen bedraagt deze meer dan 50.000 euro, en in 16% zelfs meer dan 200.000 euro. Bij interne fraude leidt 2% van de gevallen tot schade van meer dan 1 miljoen euro, terwijl dit percentage bij externe fraude 5% bedraagt.

Wie zijn de interne fraudeurs?

Bij kleinere schadegevallen is de fraudeur vaak een man tussen de 26 en 45 jaar die minder dan vijf jaar in dienst is. De grotere financiële schade door interne fraude wordt voornamelijk veroorzaakt door senior medewerkers die al langer bij het bedrijf werken. Vanwege hun vertrouwde positie en toegang tot gevoelige systemen en informatie kunnen zij ongehinderd hun gang gaan. Bijna 20% van de grote schadegevallen door interne fraude wordt veroorzaakt door iemand in de directie of het management.

Kansen voor een fraudeur

Om de kans op fraude door medewerkers en leidinggevenden te verkleinen, is het nuttig om te analyseren waar in uw bedrijfsprocessen de mogelijkheid tot fraude zich voordoet. Zijn er bijvoorbeeld goederen of producten die onbeheerd in uw magazijn liggen? Worden ziekmeldingen gecontroleerd? Heeft u een duidelijk concurrentiebeding? Screent u nieuwe medewerkers voor indiensttreding? En welke digitale maatregelen, zoals twee-factorauthenticatie, VPN, firewalls en antivirussoftware, heeft u geïmplementeerd?

Gedrag en problemen bespreekbaar maken

Collega’s kunnen soms al vermoedens hebben van fraude wanneer iemand smoezen verzint, zich niet aan regels houdt, bewust alleen werkt of een levensstijl heeft die niet overeenkomt met het inkomen. Maar wanneer meldt men dit? Het is belangrijk om vast te leggen hoe medewerkers moeten omgaan met een vermoeden van fraude en om dit onderwerp bespreekbaar te maken. Heeft uw bedrijf meer dan 50 medewerkers in dienst? Dan bent u verplicht een klokkenluidersregeling te hebben. Zorg er bovendien voor dat personeel hun financiële problemen of conflicten met de leiding openlijk met u kunnen bespreken, zodat er samen naar een oplossing gezocht kan worden. Dit zijn namelijk vaak de drijfveren voor fraude.

Schade door fraude verzekeren

Neem contact op met ons kantoor om te bespreken hoe u het risico op fraude kunt verzekeren. Overweeg bijvoorbeeld de voordelen van een cyberverzekering of bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. Daarnaast kunt u een specifieke fraudeverzekering afsluiten, die financiële schade door fraude dekt en u ondersteunt bij het opstellen van een fraudepreventieplan. Een zakelijke rechtsbijstandverzekering kan u helpen als u een fraudeur wilt ontslaan. Wij adviseren u graag over welke verzekeringsoplossingen het beste bij uw bedrijf passen.

Ander nieuws

Mockup

Oudere automobilist? Let op uw kilometers!

Nederland vergrijst en senioren blijven steeds langer gezond. Daardoor neemt ook het aantal automobilisten op leeftijd toe. Opvallend is [...]
Lees meer
Mockup

Hypotheekrentes op laagste niveau 2024

De rentes op hypotheken zijn eind augustus gedaald naar het laagste niveau sinds het begin van dit jaar. Wie er voor kiest om de [...]
Lees meer
Mockup

Wat betekent het nieuwe pensioenstelsel voor uw partnerpensioen?

Door het nieuwe pensioenstelsel – officieel de Wet toekomst pensioenen (Wtp) – verandert er ook het één en ander rondom het partner[...]
Lees meer