Het schadevrije jaren systeem wordt vernieuwd, wat houdt het in?

Wanneer wil je een huis kopen?
Type of Service
1 / 6
Hoe wil je geholpen worden?
Contact Details
2 / 6
Koop je alleen of samen?
Written Content
3 / 6
4 / 6
Illustrations & Photography
Vertel wat meer over jezelf!
Please enter your name
Please enter a phone number
Heb je al een aankoopmakelaar?
Project Bracket
5 / 6
Confirm Submission.

Thanks for taking the time to complete this form.
Please enter your email below and we will be in contact within 24 hours.

Confirmation
6 / 6
What's your best contact email?
Thanks! I have received your form submission, I'll get back to you shortly!
Oops! Something went wrong while submitting the form
Dashboard mockup

Schadeverzekeraars werken aan een nieuw systeem voor het beheren van schadevrije jaren van autoverzekeringen. Dit systeem maakt het eenvoudiger om te bepalen hoe lang u geen schade heeft gereden, wat van belang is voor de hoogte van de premie.

Hoewel het eenvoudig lijkt om te berekenen hoe lang u al schadevrij rijdt, valt dit in de praktijk vaak tegen. Volgens autoverzekeraars gaat het in ongeveer de helft van de gevallen niet goed. Dat komt omdat de ene verzekeraar anders kan afronden op hele jaren dan de andere.

Maanden in plaats van jaren

Om dit op te lossen, willen verzekeraars in de nabije toekomst gaan rekenen met schadevrije maanden in plaats van schadevrije jaren. Hierdoor hoeft de schadevrije periode niet meer te worden afgerond of afgekapt, wat een beter inzicht geeft in de premie. Via de website mijnschadevrijejaren.nl kunnen consumenten dan zien hoelang ze al schadevrij rijden.

Kleine schade zelf betalen

Een ander voordeel van de nieuwe methodiek is dat autobezitters direct het effect kunnen zien van een eventuele claim. Daardoor wordt het eenvoudiger om te bepalen of het voordeliger is om een (kleine) schade zelf te betalen.

Vanaf begin 2025

Het nieuwe systeem zou oorspronkelijk in juli van dit jaar worden ingevoerd. Het blijkt echter niet haalbaar om alle verzekeraars voor die datum aan te sluiten, aldus brancheorganisatie Verbond van Verzekeraars. Naar verwachting doen het systeem en de bijbehorende website nu aan het begin van 2025 hun intrede.

Meer informatie

Heeft u vragen over dit artikel of over een lopende of nieuwe autoverzekering? Neem dan even contact met ons op. We helpen u graag verder.

Ander nieuws

Mockup

Oudere automobilist? Let op uw kilometers!

Nederland vergrijst en senioren blijven steeds langer gezond. Daardoor neemt ook het aantal automobilisten op leeftijd toe. Opvallend is [...]
Lees meer
Mockup

Hypotheekrentes op laagste niveau 2024

De rentes op hypotheken zijn eind augustus gedaald naar het laagste niveau sinds het begin van dit jaar. Wie er voor kiest om de [...]
Lees meer
Mockup

Wat betekent het nieuwe pensioenstelsel voor uw partnerpensioen?

Door het nieuwe pensioenstelsel – officieel de Wet toekomst pensioenen (Wtp) – verandert er ook het één en ander rondom het partner[...]
Lees meer