Klimaatschade aan uw huis: voorkomen is beter dan genezen!

Wanneer wil je een huis kopen?
Type of Service
1 / 6
Hoe wil je geholpen worden?
Contact Details
2 / 6
Koop je alleen of samen?
Written Content
3 / 6
4 / 6
Illustrations & Photography
Vertel wat meer over jezelf!
Please enter your name
Please enter a phone number
Heb je al een aankoopmakelaar?
Project Bracket
5 / 6
Confirm Submission.

Thanks for taking the time to complete this form.
Please enter your email below and we will be in contact within 24 hours.

Confirmation
6 / 6
What's your best contact email?
Thanks! I have received your form submission, I'll get back to you shortly!
Oops! Something went wrong while submitting the form
Dashboard mockup

Klimaatschade verwijst naar alle schade aan uw woning die veroorzaakt wordt door veranderende weersomstandigheden. Dit kan onder andere verzakkingen omvatten, verzwakte funderingen met scheuren als gevolg, of waterschade na een overstroming. Dergelijke schades kunnen vaak zeer kostbaar zijn om te herstellen.

Verzakking en funderingsproblemen

Een van de grootste risico's van klimaatschade is verzakking, vooral in gebieden met veen- of kleigrond. Door uitdroging kan het grondwaterpeil dalen, wat kan leiden tot het rotten van houten palen die in het verleden vaak als fundering werden gebruikt. Zelfs betonnen funderingen kunnen door uitdroging verzwakken.

Het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) voorspelt dat in de komende dertig jaar ongeveer een miljoen woningen in Nederland te maken zullen krijgen met funderingsproblemen. U kunt via hun website nagaan of uw woning risico loopt.

Overstromingen en waterschade

Ook overstromingen vormen in veel regio’s in Nederland een gevaar. Hevige regenval en hoge waterstanden kunnen ertoe leiden dat water uw woning binnendringt en schade veroorzaakt. Wilt u weten of uw huis in een risicogebied voor overstromingen ligt? Bezoek dan de website van Rijkswaterstaat.

Verzekeringen en klimaatschade

Veel huiseigenaren gaan ervan uit dat hun verzekeringen de kosten van klimaatschade dekken, maar dat is niet altijd het geval. Funderingsproblemen zijn zelden verzekerd en ook bepaalde vormen van waterschade door overstromingen vallen vaak buiten de dekking van uw opstal- of inboedelverzekering. Meer informatie hierover vindt u online.

Wat kunt u zelf doen?

Vraagt u zich af hoe u uw woning beter kunt beschermen tegen klimaatschade? Hier zijn enkele suggesties:

  • Controleer de fundering van uw woning om te bepalen of preventieve maatregelen nodig zijn. Voorzorg is immers beter dan achteraf herstellen. Weet u niet hoe uw woning is gefundeerd? Vraag dit na bij de gemeente of raadpleeg de bouwtekeningen.
  • Zorg voor meer groen en minder bestrating in uw tuin, zodat regenwater beter in de grond kan zakken en de bodem beter bestand is tegen droogte.
  • Laat het water uit uw regenpijp in de tuin afvoeren of kies voor een regenton. Dit helpt het riool te ontlasten en vermindert de kans op overstromingen.
  • Woont u in een laaggelegen gebied? Overweeg dan waterkerende schotten te plaatsen of zandzakken bij de deur te leggen bij hevige regenval.
Subsidies en leningen

Voor sommige maatregelen kunt u mogelijk subsidie krijgen van uw gemeente, provincie of waterschap. Daarnaast zijn er vaak aantrekkelijke leningen beschikbaar voor verduurzamingsprojecten. Een overzicht van beschikbare subsidies en groene leningen vindt u op de website van Milieu Centraal.

Neem contact op

Heeft u vragen over hoe u deze aanpassingen kunt financieren, of wilt u weten welke opties het beste bij uw situatie passen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag bij het vinden van subsidies, leningen, verzekeringen en andere mogelijkheden. Zo bent u goed voorbereid op toekomstige veranderingen.

Ander nieuws

Mockup

Oudere automobilist? Let op uw kilometers!

Nederland vergrijst en senioren blijven steeds langer gezond. Daardoor neemt ook het aantal automobilisten op leeftijd toe. Opvallend is [...]
Lees meer
Mockup

Hypotheekrentes op laagste niveau 2024

De rentes op hypotheken zijn eind augustus gedaald naar het laagste niveau sinds het begin van dit jaar. Wie er voor kiest om de [...]
Lees meer
Mockup

Wat betekent het nieuwe pensioenstelsel voor uw partnerpensioen?

Door het nieuwe pensioenstelsel – officieel de Wet toekomst pensioenen (Wtp) – verandert er ook het één en ander rondom het partner[...]
Lees meer