Misverstanden rondom hypotheekrenteaftrek

Wanneer wil je een huis kopen?
Type of Service
1 / 6
Hoe wil je geholpen worden?
Contact Details
2 / 6
Koop je alleen of samen?
Written Content
3 / 6
4 / 6
Illustrations & Photography
Vertel wat meer over jezelf!
Please enter your name
Please enter a phone number
Heb je al een aankoopmakelaar?
Project Bracket
5 / 6
Confirm Submission.

Thanks for taking the time to complete this form.
Please enter your email below and we will be in contact within 24 hours.

Confirmation
6 / 6
What's your best contact email?
Thanks! I have received your form submission, I'll get back to you shortly!
Oops! Something went wrong while submitting the form
Dashboard mockup

Wanneer u een hoog inkomen heeft, betaalt u - deels - een hogere inkomstenbelasting. Tot een inkomen van €75.518 betaalt u in 2024 36,97% belasting. Verdient u meer, dan betaalt u over dit deel 49,50% inkomstenbelasting.

De hypotheekrente is niet altijd volledig aftrekbaar

De rente die u over de hypotheek voor uw woning betaalt, mag u in mindering brengen op uw inkomen. Voor 2024 geldt echter dat de hypotheekrenteaftrek is beperkt tot 36,97%. Is uw inkomen dus hoger dan €75.518, dan blijft uw fiscaal voordeel beperkt tot 36,97%.

De hypotheekrente is niet altijd voor 30 jaar aftrekbaar

De hoofdregel is dat de rente over de hypotheek voor uw woning voor maximaal 30 jaar in mindering mag worden gebracht op uw inkomen. Dit is echter niet altijd het geval. Stel, u koopt in 2014 een woning voor €300.000. In 2024 verkoopt u deze woning voor €300.000 en koopt u een nieuwe woning voor €400.000. (In werkelijkheid zal de waarde van de woning sinds de aankoop zijn gestegen, maar dit laten wij in dit voorbeeld buiten beschouwing.) Hoe werkt de 30-jaarstermijn in dit geval?

Voor de financiering van uw nieuwe woning mag u de rente over de hypotheek tot een bedrag van €300.000 nog tot 2044 op uw belastbaar inkomen in mindering brengen (2014 + 30 jaar = 2044). Voor de extra €100.000 gaat weer de termijn van 30 jaar gelden. De rente over die €100.000 mag u dan tot 2054 op uw belastbaar inkomen in mindering brengen.

Dit betekent dat u in dit voorbeeld in 2044 te maken krijgt met hogere lasten voor uw hypotheek, omdat op dat moment een (groot) deel van de hypotheekrente niet langer aftrekbaar is. Het is verstandig om tijdig rekening te houden met deze lastenverzwaring.

De hypotheekrenteaftrek is er niet voor elke woning

De aftrekbaarheid van de hypotheekrente geldt alleen voor de woning die voor u als hoofdverblijf dient. De rente die u betaalt over de hypotheek voor bijvoorbeeld uw vakantiewoning of de woning die u verhuurt, mag u niet in mindering brengen op uw inkomen. Deze rente levert u geen fiscaal voordeel op.

De hypotheekrenteaftrek wordt minder wanneer de vorige woning met winst is verkocht

In dit artikel gaven wij een voorbeeld van een woning die in 2014 werd gekocht en in 2024 weer voor hetzelfde bedrag werd verkocht. In werkelijkheid zal de woning in deze 10 jaar in waarde zijn gestegen, wat ook invloed heeft op de hypotheekrenteaftrek.

Wanneer u uw woning verkoopt, is de opbrengst meestal hoger dan het bedrag van de hypotheekschuld op het moment van verkoop. Dit bedrag wordt eigenwoningschuld genoemd. Sluit u na de verkoop een nieuwe hypotheek af voor de aankoop van een nieuwe woning, dan geldt de fiscale regel dat van de aankoopprijs eerst de overwaarde van uw oude woning moet worden afgetrokken.

Bij verkoop van uw oude woning ontvangt u bijvoorbeeld €40.000 meer dan op het moment van verkoop uw schuld was. Uw nieuwe woning kost €200.000. Hiervoor sluit u een hypotheek af. De rente over deze hypotheek mag u in dit voorbeeld tot maximaal €160.000 in mindering brengen op uw belastbaar inkomen.

Even snel uitrekenen is er niet meer bij  

Een oud gezegde luidde: “dat reken je even op een bierviltje uit.” Daarmee werd aangegeven dat een rekensom niet al te ingewikkeld was. Inmiddels is de rekensom welk bedrag voor welke periode op uw inkomen in mindering mag worden gebracht te groot geworden voor op een bierviltje en bovendien veel ingewikkelder.

Als kantoor kunnen wij deze berekening voor u maken, zodat u voorkomt dat u vanuit verkeerde aannames een bod doet op een woning. Ook voorkomt u daarmee dat in de komende jaren uw woonlasten onverwacht stijgen, zonder dat u hierop voorbereid bent. Wilt u dat wij samen het “fiscale plaatje” in beeld brengen, neem dan contact met ons op voor een afspraak.

Ander nieuws

Mockup

Jaarruimte benutten, hoe werkt dat?

Als ondernemer kunt u belastingvriendelijk pensioen opbouwen door gebruik te maken van uw jaarruimte. Een bepaald bedrag aan inleg in [...]
Lees meer
Mockup

Ondernemers moeten meer doen voor cyberveiligheid

Mkb-bedrijven lopen nog te vaak achter in hun cybersecurity. Maar als zij diensten of producten leveren aan grotere bedrijven, kunnen [...]
Lees meer
Mockup

Verkoop nieuwbouw in de lift, meer starters kopen huis

De verkoop van nieuwbouwwoningen zit flink in de lift. In het tweede kwartaal van 2024 zijn er meer dan 6.000 verkocht. Dat is 30% meer [...]
Lees meer