U heeft een aantrekkelijke opdracht binnengehaald voor veel uren tegen een goed tarief. U kijkt ernaar uit om te beginnen, maar dan belt de opdrachtgever onverwachts om de klus te annuleren. Staat u dan met lege handen?
Het is altijd vervelend wanneer een opdracht wordt geannuleerd. Maar betekent dit ook een financiële tegenvaller? Dat hangt af van verschillende factoren. Was de opdrachtgever een particulier of een bedrijf? Hoe is de opdracht ontstaan en welke afspraken zijn er precies gemaakt?
Opdracht van een particulier of bedrijf?
Een particulier kan een opdracht altijd annuleren zonder schadevergoeding te hoeven betalen. Heeft u echter al onkosten gemaakt of werk verricht? Dan moet hij die kosten wel vergoeden. Als uw opdrachtgever een ondernemer of bedrijf is, heeft u in sommige gevallen wél recht op een schadevergoeding bij annulering. Dit is vooral het geval als u andere opdrachten heeft afgezegd om deze klus te doen of als u vlak voor aanvang van het werk hoort dat het niet doorgaat, zonder redelijke opzegtermijn.
Afspraken vastleggen
Om juridisch sterker te staan in dit soort situaties, is het verstandig om vooraf duidelijkheid te scheppen. Dit begint bij de overeenkomst van opdracht. Misschien heeft u mondelinge afspraken gemaakt zonder iets op papier te zetten. Hoewel een mondelinge overeenkomst juridisch geldig is, is het in de praktijk lastig te bewijzen dat de overeenkomst bestaat en wat er precies is afgesproken. Zonder bewijzen staat u zwakker. U bent beter beschermd als er e-mailcorrespondentie is waarin de afspraken zijn vastgelegd en door de opdrachtgever bevestigd.
Schriftelijke overeenkomst van opdracht
Het meest duidelijk is een schriftelijke overeenkomst van opdracht. Hierin legt u vast welke afspraken specifiek bij de opdracht horen, zoals de precieze werkzaamheden, de duur van de opdracht, het aantal uren, en de afgesproken vergoeding. Daarnaast kunt u vastleggen wat u in rekening brengt als de opdracht na een bepaalde datum wordt geannuleerd of als de annulering plaatsvindt voordat u het totale aantal afgesproken uren heeft gewerkt.
Algemene voorwaarden
Algemene voorwaarden die van toepassing zijn op al uw opdrachten kunnen ook helpen om schade door annuleringen te beperken. U kunt hierin vastleggen wat de regels zijn voor levering en betaling en dat er bij annulering van een opdracht kosten in rekening worden gebracht. Verstuur de algemene voorwaarden samen met uw offerte. Wanneer de opdrachtgever akkoord gaat met uw voorstel, stel dan een schriftelijke overeenkomst op voor de specifieke opdracht en laat de opdrachtgever deze ondertekenen.
Zakelijke rechtsbijstandverzekering
Als ondernemer wilt u juridische geschillen vermijden. Daarom is het belangrijk om afspraken vooraf duidelijk vast te leggen. Mocht u toch een conflict krijgen met een opdrachtgever die plotseling afzegt, dan biedt een zakelijke rechtsbijstandverzekering juridische hulp. Daarnaast kunt u advies krijgen over het opstellen van algemene voorwaarden en opdracht overeenkomsten.
Wilt u weten welke rechtsbijstandsverzekering past bij uw bedrijf? Neem dan contact met ons op.