Razend populair: de fatbike

Wanneer wil je een huis kopen?
Type of Service
1 / 6
Hoe wil je geholpen worden?
Contact Details
2 / 6
Koop je alleen of samen?
Written Content
3 / 6
4 / 6
Illustrations & Photography
Vertel wat meer over jezelf!
Please enter your name
Please enter a phone number
Heb je al een aankoopmakelaar?
Project Bracket
5 / 6
Confirm Submission.

Thanks for taking the time to complete this form.
Please enter your email below and we will be in contact within 24 hours.

Confirmation
6 / 6
What's your best contact email?
Thanks! I have received your form submission, I'll get back to you shortly!
Oops! Something went wrong while submitting the form
Dashboard mockup

Fatbikes zijn razendpopulair. De fatbike ziet er hip uit, rijdt lekker comfortabel, en is zelfs vaak flink goedkoper dan een 'normale' elektrische fiets. Toch is de fatbike ook steeds vaker negatief in het nieuws. De fatbike is een ander risico dan een normale fiets. Hoe zit dat met verzekeren?

De fatbike

Een fatbike is een type elektrische fiets waarbij de bestuurder zelf moet trappen, maar die snelheden tot ongeveer 25 kilometer per uur kan bereiken. Steeds meer mensen kiezen voor een fatbike in plaats van een snorfiets, om de volgende redenen:

  • In veel grote steden moeten snorfietsen op de autoweg rijden.
  • Snorfietsen hebben en kenteken en moeten dus op naam worden geregistreerd.
  • Snorfietsen zijn verzekeringsplichtig.
  • Sinds kort geldt er ook een helmplicht voor snorfietsen.

Daarom wordt de fatbike vaak gekozen om te ontsnappen aan deze verzekerings- en helmplicht.

Fatbikes met kenmerken van een elektrische fiets

Als uw fatbike trapondersteuning tot maximaal 25 kilometer per uur heeft, dan gelden de regels voor een elektrische fiets.

Fatbikes met andere kenmerken

Als de fatbike harder gaat dan 25 kilometer per uur, dan moet de fatbike worden gekeurd als bromfiets, snorfiets, of speedpedelec. Op dat moment zijn een kentekenplaat, een WA-verzekering, een rijbewijs, en ook een helm verplicht. Aangezien deze fatbikes verboden zijn op de openbare weg, bevindt de gebruiker zich in overtreding en is niet verzekerd. Als u betrokken raakt bij een ongeval, kunnen de schade en kosten aanzienlijk zijn.

Verzekerd tijdens een ongeluk?

Als uw fatbike niet sneller rijdt dan 25 kilometer per uur, kunt u een beroep doen op uw aansprakelijkheidsverzekering voor schade aan derden.

Veel jongeren voeren hun fatbikes op met een gashendel. Ook waarschuwt de Inspectie voor de Leefomgeving voor internetaanbieders die fatbikes aanbieden die harder gaan dan 25 kilometer per uur en/of een hoger vermogen dan 250 Watt hebben. Als u, of uw kind, een ongeluk veroorzaakt met een opgevoerde fatbike, bent u zelf aansprakelijk voor de kosten. De aansprakelijkheidsverzekering biedt geen dekking, omdat de fatbike niet voldoet aan de wettelijke eisen en dus uitgesloten is van verzekering. Verschillende kosten van het slachtoffer kunnen op u verhaald worden: materiële schade, proceskosten, medische kosten, en verlies van inkomsten. Deze kosten kunnen enorm oplopen.

Boete

Rijden met een opgevoerde elektrische fiets op de openbare weg is verboden. De politie kan hier een boete voor geven. Als een fatbike is opgevoerd met een gashendel, en niet geregistreerd is als speedpedelec, brom- of snorfiets, kunt u een boete verwachten van €290.

Bron: Rijksoverheid, Adfiz

Ander nieuws

Mockup

Oudere automobilist? Let op uw kilometers!

Nederland vergrijst en senioren blijven steeds langer gezond. Daardoor neemt ook het aantal automobilisten op leeftijd toe. Opvallend is [...]
Lees meer
Mockup

Hypotheekrentes op laagste niveau 2024

De rentes op hypotheken zijn eind augustus gedaald naar het laagste niveau sinds het begin van dit jaar. Wie er voor kiest om de [...]
Lees meer
Mockup

Wat betekent het nieuwe pensioenstelsel voor uw partnerpensioen?

Door het nieuwe pensioenstelsel – officieel de Wet toekomst pensioenen (Wtp) – verandert er ook het één en ander rondom het partner[...]
Lees meer