Vervroegd een deel van uw hypotheek aflossen? Vraag eerst advies

Wanneer wil je een huis kopen?
Type of Service
1 / 6
Hoe wil je geholpen worden?
Contact Details
2 / 6
Koop je alleen of samen?
Written Content
3 / 6
4 / 6
Illustrations & Photography
Vertel wat meer over jezelf!
Please enter your name
Please enter a phone number
Heb je al een aankoopmakelaar?
Project Bracket
5 / 6
Confirm Submission.

Thanks for taking the time to complete this form.
Please enter your email below and we will be in contact within 24 hours.

Confirmation
6 / 6
What's your best contact email?
Thanks! I have received your form submission, I'll get back to you shortly!
Oops! Something went wrong while submitting the form
Dashboard mockup

Wanneer u de mogelijkheid heeft uw hypotheekschuld te verkleinen door vervroegd af te lossen is de keuze misschien snel gemaakt. Een lagere hypotheekschuld betekent namelijk lagere maandlasten. Toch adviseren wij onze relaties goed na te denken alvorens vervroegd af te lossen. Wij leggen het voor u uit.

Wanneer u een hypothecaire lening afsluit bij de bank, gaat u een afspraak aan voor een langere termijn. U spreekt bijvoorbeeld af dat de bank u gedurende 30 jaar een bedrag leent. Slechts in bijzondere situaties kan de bank gedurende deze 30 jaar eisen dat u de lening volledig aflost. Maar ook u kunt de lening tussentijds niet zomaar volledig aflossen. In de voorwaarden van uw hypotheek staat beschreven wanneer u dat recht wél heeft. Wat altijd geldt, is dat u de lening zonder boete mag aflossen bij de verkoop van uw woning.

Tussentijds aflossen

Vrijwel alle banken staan toe dat u tussentijds een deel van de lening zonder boete extra mag aflossen. Meestal geldt hierbij een maximum van 10% tot 20% van het oorspronkelijke leenbedrag. Hierbij is wel bepaald dat wanneer u dit recht in het ene jaar niet heeft gebruikt, u dit niet mag “meenemen” naar een volgend jaar. Dus wanneer de maximale tussentijdse toegestane aflossing 10% bedraagt en u hiervan in 2024 geen gebruik heeft gemaakt, mag u in 2025 niet 20% boetevrij aflossen.

Waarom tussentijds aflossen?

Beschikt u over voldoende extra financiële middelen, bijvoorbeeld uit een erfenis, dan kunt u besluiten om een deel van uw bestaande hypotheek vervroegd af te lossen. Een voordeel hiervan kan zijn dat uw maandelijkse woonlasten lager worden of dat u de volledige lening eerder dan gepland heeft afgelost.

Maak verstandige afweging

Het is belangrijk dat u een verstandige afweging maakt voordat u besluit vrijwillig een deel van uw hypotheek vervroegd af te lossen. Want het bedrag dat u nu aflost, kunt u niet aan de bank terugvragen op het moment dat u dit geld toch weer nodig heeft.

Voordat u besluit om extra af te lossen, moet u uzelf een paar vragen stellen:

1. Heb ik genoeg spaargeld over? Zorg ervoor dat u genoeg geld overhoudt voor onverwachte uitgaven.

2. Heb ik andere schulden met een hogere rente? Het kan slimmer zijn om die eerst af te lossen.

3. Wat zijn mijn financiële doelen? Denk na over wat u op de lange termijn wilt bereiken, zoals sparen voor een studie of pensioen.

4. Wat zijn de fiscale gevolgen? Wanneer u tussentijds aflost, zal de rente die u over uw hypotheek betaalt ook dalen. Daarmee vermindert ook de hypotheekrenteaftrek die u mogelijk heeft.

5. Zijn er alternatieven voor uw liquiditeiten? Wanneer u nu een lage hypotheekrente betaalt, kan het zijn dat er veilige alternatieven zijn met een hoger rendement.

Wij helpen u graag

Staat u voor de afweging om wel of niet een deel van uw hypotheek vervroegd af te lossen, neem dan contact met ons op. Wij kunnen samen met u uw financiële situatie bekijken en uitrekenen wat het beste voor u is. Wij geven advies over of extra aflossen in uw geval slim is en hoeveel u het beste kunt aflossen. Ook kunnen wij uitleggen wat de regels van uw bank zijn en hoe u het meeste voordeel uit uw aflossingen kunt halen.

Ander nieuws

Mockup

Oudere automobilist? Let op uw kilometers!

Nederland vergrijst en senioren blijven steeds langer gezond. Daardoor neemt ook het aantal automobilisten op leeftijd toe. Opvallend is [...]
Lees meer
Mockup

Hypotheekrentes op laagste niveau 2024

De rentes op hypotheken zijn eind augustus gedaald naar het laagste niveau sinds het begin van dit jaar. Wie er voor kiest om de [...]
Lees meer
Mockup

Wat betekent het nieuwe pensioenstelsel voor uw partnerpensioen?

Door het nieuwe pensioenstelsel – officieel de Wet toekomst pensioenen (Wtp) – verandert er ook het één en ander rondom het partner[...]
Lees meer