Wat als het einde van uw hypotheek nadert en er nog een schuld staat?

Wanneer wil je een huis kopen?
Type of Service
1 / 6
Hoe wil je geholpen worden?
Contact Details
2 / 6
Koop je alleen of samen?
Written Content
3 / 6
4 / 6
Illustrations & Photography
Vertel wat meer over jezelf!
Please enter your name
Please enter a phone number
Heb je al een aankoopmakelaar?
Project Bracket
5 / 6
Confirm Submission.

Thanks for taking the time to complete this form.
Please enter your email below and we will be in contact within 24 hours.

Confirmation
6 / 6
What's your best contact email?
Thanks! I have received your form submission, I'll get back to you shortly!
Oops! Something went wrong while submitting the form
Dashboard mockup

Wat kunt u doen wanneer het einde van de looptijd van uw hypotheek nadert en u weet dat er dan nog een schuld blijft staan? Het korte antwoord: neem contact met ons op. Samen zoeken we naar een oplossing die bij u past.

Een hypotheek kent een einddatum

Bij een hypotheek sluit u een schuld aan, meestal bij een bank. U maakt afspraken over onder andere de hoogte van het bedrag dat u leent, de rente die u over de lening betaalt en de wijze en het moment waarop u de lening terugbetaalt. In Nederland is het gebruikelijk dat u dit na 30 jaar doet.

Aflossing in één keer of maandelijks

U kunt met de bank afspreken dat u aan het einde van de leningsperiode de schuld in één keer terugbetaalt. U kunt ook afspreken dat u naast de rente elke maand een deel van de schuld aflost. Op deze manier kan de schuld na 360 maanden (30 jaar) volledig zijn afgelost. Vele mensen hebben in het verleden gekozen voor een hypotheek waarbij werd afgesproken dat de schuld pas aan het einde van de leningsperiode volledig zou worden afgelost.

U kunt hiertoe besluiten omdat u een eigen onderneming heeft of omdat u maandelijks zelf belegt of spaart, met de verwachting dat u voldoende kapitaal opbouwt om de hypotheekschuld in één keer terug te betalen. Dit kan ook een optie zijn wanneer u weet dat u in de toekomst de woning gaat verkopen omdat u bijvoorbeeld in het buitenland gaat wonen.

Wat als omstandigheden anders zijn dan verwacht?

Dertig jaar is een lange tijd. Dertig jaar geleden had u misschien bepaalde ideeën over hoe u de lening zou aflossen, maar door verschillende oorzaken kan de werkelijkheid anders zijn geworden. U kunt in een situatie terechtkomen waarin u ziet dat de dag nadert dat de bank contact opneemt om de openstaande schuld te incasseren, terwijl u weet dat u op dat moment deze schuld niet kunt betalen. Wat nu? Neem, zoals hierboven al aangegeven, contact met ons op!

Veel opties om te onderzoeken

Samen met u kunnen we verschillende opties onderzoeken om de bank tevreden te stellen en u toch in uw woonruimte te houden. Een aantal van die opties zijn:

- Is de bank bereid, en zo ja, onder welke voorwaarden, om de lening te verlengen zodat u de schuld niet in één keer hoeft terug te betalen?

- Kunt u een nieuwe hypotheek afsluiten waarbij de nieuwe lening de oude lening aflost? Mogelijk is uw huis veel meer waard dan de schuld van de oude lening.

- Een optie kan zijn om de woning te verkopen en met de opbrengst een andere woning te kopen. Ook hier kan het interessant zijn om te kijken of de actuele waarde van de woning hoger is dan de schuld bij de bank.

- Mogelijk bezit u een levensverzekering of ander vermogen dat gebruikt kan worden om de hypotheekschuld af te lossen.

Hoe eerder contact, hoe beter

Er zijn nog meer opties die onderzocht kunnen worden. Onze ervaring is echter dat hoe eerder wij met onze relaties over deze situatie in gesprek komen, hoe meer mogelijkheden er zijn. Daarom adviseren wij u om niet te wachten tot de bank een brief stuurt met het verzoek om op een bepaalde datum de schuld terug te betalen. Wanneer u weet dat dit moment over drie jaar daar is, laten we daar dan nu al over praten. Wij nemen graag de tijd om voor u een passende oplossing te zoeken.

Ander nieuws

Mockup

Jaarruimte benutten, hoe werkt dat?

Als ondernemer kunt u belastingvriendelijk pensioen opbouwen door gebruik te maken van uw jaarruimte. Een bepaald bedrag aan inleg in [...]
Lees meer
Mockup

Ondernemers moeten meer doen voor cyberveiligheid

Mkb-bedrijven lopen nog te vaak achter in hun cybersecurity. Maar als zij diensten of producten leveren aan grotere bedrijven, kunnen [...]
Lees meer
Mockup

Verkoop nieuwbouw in de lift, meer starters kopen huis

De verkoop van nieuwbouwwoningen zit flink in de lift. In het tweede kwartaal van 2024 zijn er meer dan 6.000 verkocht. Dat is 30% meer [...]
Lees meer